Thursday, June 05, 2008

Imtihan Dunia Wasilah Akhirat


Bismillahirrahmaanirrahim

Sudah tiba masanya kami dalam fatrah yang memenatkan, fatrah imtihaanat. Oleh kerana peperiksaan hanya empat hari, subjeknya pula 12, maka tidak dapat tidak terpaksa diharungi jua.

Syarat Kejayaan ialah Usaha,
tetapi
Usaha, syaratnya bukan kejayaan.

Jika mahukan kejayaan, kita tidak boleh goyang kaki tanpa usaha, cuba bayangkan, adakah kita mampu merobohkan sebuah benteng penghalang dengan hanya memandangnya tanpa melakukan apa-apa? secara logiknya benteng itu tidak akan ada apa-apa perubahan, oleh itu tidak dapat tidak, kita harus melakukan sesuatu, samada memukulnya dengan tukul, meletupkannya dengan bom atau lain-lain lagi.

Begitu juga bagi seorang penuntut ilmu, sebelum mencapai cita-cita, perlu menghadapi fatrah imtihanaat, perlu berjaya dalam imtihan sebelum ke langkah seterusnya. Adakah kita hanya menunggu keajaiban tanpa usaha menghadapi imtihan?

Setelah berusaha

Adakah setelah berusaha wajib kita memperolehi kejayaan? itu adalah ketentuanNya, ketentuan Allah SWT buat kita, kerana Allah SWT tahu apa yang terbaik buat hambaNya, Allah SWT tahu apa kemampuan hambaNya, selayaknya kita redha dengan natijah yang dikurniakan kepada kita. Allah SWT ingin menguji siapakah yang paling sabar, taqwa, tinggi imannya di sisi Allah SWT, insyAllah.

Untuk mencapai sebuah kejayaan yang manis, kita pasti melalui ranjau yang pahit, letih, sakit, sedih, dll. Bekalan buat penuntut ilmu ialah sabar, tanpa sabar, semuanya akan berkeciciran. Sama-samalah kita muhasabah diri kita insyAllah.

Info : Orang yang berjuang pada jalanNya tidak akan kalah, samada dia mati syahid, ataupun mencapai kemenangan, natijahnya menang.

Wallahu Ta'ala A'lam

p/s : Sahabat-sahabat semua jangan lupa doakan kejayaan kami disini, mana tahu doa kalian makbul tanpa hijab, insyAllah.

2 Komentar:

Anonymous Anonymous berkata...

doakn kenajahan bersme..amin...

12:34 AM  
Anonymous Anonymous berkata...

insyallah sama2 doakan...sape orang nya ni xleh nak sebut dalam doala..tapi xper semua sahabat2 yang dikenali di doakan

12:30 PM  

Post a Comment

<< Home