Saturday, May 31, 2008

Siapa Lebih Awal Masuk Syurga?


Bismillahirrahmaanirrahim

Di satu petang yang hening, dua orang sahabat sedang berehat sambil menikmati ciptaan Allah SWT berbual mengenai aqidah, tentang dua orang mukmin, satu nya kaya dan satu nya lagi miskin.

Ali berkata “aku tak nak jadi kaya, nanti aku lambat masuk syurga, kalau kita ada banyak harta, semua tu akan dihisab, maka lambat la masuk syurga”.

Jika dilihat dari logiknya memang begitu la, semua benda yang kita miliki semuanya akan dihisab, tidak terlepas satu pun bila kita dihadapkan di mahkamah Allah SWT nanti.

Amad yang keliru mula bertanya “takutlah orang nak jadi kaya?” Ali yang memulakan perbualan tadi mula menggaru kepala keraguan.

Bila perkara ini timbul, secara peribadi ianya juga memberi kacau dalam jiwa ini, saya mula mencari penyelesaian dari masalah ini, Islam tidak menyuruh umatnya menjadi miskin, Islam tidak menghalang umatnya menjadi kaya, malah dari kalangan sahabat Rasulullah SAW seperti Abu Bakar, Othman, dan Abdul Rahman Bin Auf adalah golongan kaya dan dijanjikan terus ke syurga.

Jika dirujuk kepada beberapa kitab aqidah kita akan dapati bab “miskin sabar dan kaya bersyukur”, kedua-duanya mukmin, tetapi siapakah yang lebih tinggi darjatnya ataupun yang lebih afdhal?

Dalam masalah ini ada pendapat yang mengatakan “kedua-dua mereka adalah pada darjat yang sama”. Sebenarnya bukan masalah kaya atau miskin yang menentukan siapa yang lebih afdhal, tetapi amal, iman dan taqwa mereka yang akan menentukan kedudukan disisi Allah SWT.

Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu.

Al Hujuraat: 13

Kita kembali pada masalah Ali dan Amad tadi, kedua-dua mereka tidak perlu risau kedudukan kaya atau miskin kerana lambat atau cepat mereka dimasukkan syurga akan ditentukan dengan amal, iman dan taqwa mereka disisi Allah, siapa yang lebih tinggi taqwanya disisi Allah, dia itulah yang lebih afdhal disisi Allah.

Tapi ada hadith menyebut orang kaya lambat dimasukkan ke syurga kerana hartanya,bagaimana?

Ya! Memang ada hadith menyebut mengenai masalah ini. Walaupun si miskin cepat masuknya ke syurga, tetapi belum tentu kedudukannya lebih tinggi dari si kaya di syurga, jangan kita lupa syurga itu ada peringkatnya.

Sebenarnya apa yang menentukan kedudukan mereka di syurga, cepat atau lambat dimasukkan ke syurga adalah bergantung kepada relatifnya. Seperti mana yang disebut diatas tadi.

Beramalah kamu di dunia seolah kamu akan hidup selama-lamanya, beramalah kamu untuk akhirat seolah kamu akan mati esok.

Kita memiliki dunia, bukan dunia memiliki kita, kita menguasai dunia, bukan dunia yang menguasai kita, itulah yang diamalkan oleh para sahabat salafus soleh, walaupun mereka kaya, menguasai dan memiliki urusan dunia, ianya di tangan tetapi bukan dihati mereka, lihat sahaja Saidina Abu Bakar, bagaimana beliau menginfakkan semua kekayaannya pada jalan Allah SWT, bukti Allah dan RasulNya tetap di hati walaupun beliau memiliki kekayaan.

Ya Allah Kau kuatkanlah kami, semoga kami mampu mencapai kedudukan yang tinggi disisi Mu insyAllah, Amin Ya Rabb.

Info :

10 orang yang dijanjikan terus ke syurga ialah, Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali, Thalhah Bin Ubaidillah, Zubir Bin ‘Awwam, Abdul Rahman Bin Auf, Saad Bin Abi Waqas’, Said Bin Zaid, Abu Ubaidah ‘Amir Bin Jarah.

Wallahu Ta'ala A'lam

Rujukan : Syarah Aqidah Thahawiyah oleh Imam Qadhi Ali Bin Ali Bin Muhammad Bin Abi ‘Iz Addamsyiki 792h, tahqiq dan takhrij hadith oleh Dr Abdullah Bin Abdul Muhsin At Turki dan Syuib Al Arnauth, Muasasah Ar Risalah.

Al Iqnaa’ Fi Masailul Ijma’ oleh Imam Hafiz Abi Hasan Ali Bin Muhammad Bin Abdul Malik Ibnu Alqathan Al Fasi 628h, tahqiq As Syeikh Zakaria ‘Umairah, Cetakan pertama, jilid pertama, Darul Kutub Ilmiah.

Al Islam Kamu Nu’minu Bihi Dhawabith Wa Malamih oleh Dr Yusuf Al Qardhawi, cetakan kedua, Nadhah Mesir.

Saudara Razizi Bin Tarmuji, Mahasiswa Morocco, sedang menyiapkan program masternya di Marrakech, Mantan Presiden PMMM. Allahu Yubarik fih.

2 Komentar:

Anonymous Anonymous berkata...

aik?bukankah itu pemain bola yang mapan itu? tidak kenal mula-mula, nasib baik ada kelebihan pada giginya yang menyerlahkan wajahnya di mana jua hingga di jurang sekalipun, gigi itu pasti bercahaya.

7:13 AM  
Anonymous Anonymous berkata...

itu ronaldinho versi morocco hehehehehehe

1:55 AM  

Post a Comment

<< Home