Friday, May 16, 2008

Kadet Bomba Sekolah Kami


Bismillahirrahmaanirrahim

Kali ini masih lagi cerita time di MADA dulu. Sebagai kenangan dan iktibar untuk kita semua. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan.

Kisah kadet bomba sekolah kami, tahun 2004 cukup bermakna buat kami di tingkatan 5 ketika itu. Sebelum saya mengceritakan kenangan-kenangan indah 2004, ada baiknya mengimbau serba sedikit kisah kadet bomba kami sebelum mengecapi kemenangan ‘itu’.

Sekolah kami bertanding peringkat zon 1 bagi sekolah-sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK). Seperti kebiasaan dan adatnya, kami akan memenangi tempat kedua pertandingan, oleh itu ianya tidak melayakkan kami untuk ke peringkat negeri mewakili zon 1 menentang zon-zon lain.

Entah macam mana satu tahun tu (dua tahun sebelum 2004), lawan kami yang selalu memenangi tempat pertama kalah, atas sebab kesilapan-kesilapan yang agak zahir mereka lakukan, ianya memungkinkan kami memenangi pertandingan kali ini, jangkaan menepati sasarannya, kami akan ke kejohanan peringkat negeri Kelantan sekolah agama dibawah kelolaan YIK.

Hari kejohanan

Sebelum setiap pasukan memasuki medan pertandingan, setiap leader terlebih dahulu akan diuji oleh pegawai bomba dengan arahan-arahan yang diberi. Dari jauh kami melihat leader kami berpusing-pusing dalam keadaan yang agak pelik, tidak seperti leader pasukan yang lain, apa yang terjadi sebenarnya?

Apabila leader kami keluar dari padang, tidak perlu kami yang melontarkan soalan, terus dia bersuara “aku tak faham dengan arahan yang diberi, aku tak pernah dengar? “. Kami di tempat kelima pada kejohanan itu, walaupun ada bunyi-bunyi belakang kami layak menduduki tempat yang lebih selesa.

Tahun 2004

Pada tahun inilah aku baru menyertai kadet bomba, alhamdulillah dapat terus menyertai pasukan utama. Pada tahun ini juga kami masih memenangi tempat kedua, tetapi ada sesuatu yang tidak diduga, pasukan kami dijemput oleh Jabatan Bomba Pengkalan Chepa untuk menyertai program latihan sempena kejohanan kadet bomba peringkat negeri Kelantan di bawah kelolaan Kementerian Pendidikan Malaysia. Ianya hanya mimpi untuk pergi sejauh ini bagi sekolah agama YIK, Kementerian Pendidikan Malaysia memang menganak tirikan sekolah di bawah kelolaan YIK dengan kelolaan mereka, sedangkan kami juga rakyat Malaysia (semua benda nak dipolitikkan).

Oleh kerana kami dari sekolah YIK, kaedah taqiyyah terpaksa digunakan, kami menyertai pasukan kadet bomba ini diatas nama Sekolah Menengah Teknik Pengkalan Chepa, walaupun tidak semua yang dipilih untuk program ini, aku bersyukur kerana terpilih dari separuh yang diperuntukkan.

Sepanjang program inilah kami dapat mengetahui apa punca kekalahan ketika kejohanan dua tahun yang lalu. Arahan yang kami guna pakai selama ini adalah salah dan tidak ada asal dalam kadet bomba seluruh Malaysia, malah gerakan-gerakan kami ada yang tidak wujud dalam kadet bomba, kenapa jadi begini ?

Taqlid Buta

Hasil perbualan sesama kami, rupanya semua arahan dan gerakan dalam kadet bomba adalah rekaan dari abang-abang dahulu, mereka akan pergi ke sekolah-sekolah mengintip gerakan dan arahan yang dikeluarkan, tidak kiralah kadet itu polis, bulan sabit merah, kadet remaja sekolah dan apa-apa lagilah, hasil nya kadet sekolah kami mempunyai gerakan dan arahan yang bercampur-campur.Golongan kami yang selepas abang-abang ini hanya menerima dan mengamalkannya tanpa sangsi, rupanya apa yang diamalkan selama ini adalah salah dan sesat sama sekali setelah dirujuk dari sumbernya yang asal.

Kemenangan

Kami akhirnya memenangi pertandingan peringkat negeri Kelantan mengalahkan jajahan yang lain, kami layak mewakili Negeri Kelantan ke peringkat kebangsaan. Pelbagai pengalaman dan kenalan kami perolehi sepanjang Perkhemahan Kadet Bomba Kebangsaan 2004 itu diadakan. Kami memenangi tempat kedua ketegori kawad kaki mengalahkan 13 buah negeri seluruh Malaysia di belakang kami. Segala ilmu dan pengalaman itu kami bawa pulang untuk generasi MADA selepas kami.

Kesimpulannya

Antara masalah umat ialah pengamalan ibadat mahupun adat yang bercanggah dan tidak ada usul nya dalam Islam, walaupun kadet bomba kami hebat pada luarannya tetapi kalah kerana arahan dan gerakan bukan dari usulnya yang sebenar, bagaimana pula dengan ibadat kita? Sudah tentu ibadat kita dituntut mengikut landasan dan usul yang betul, iaitu Al Quran dan Sunnah, mana-mana yang bercanggah dengan keduanya ini, adalah tertolak sama sekali. Langkah bijak kita ialah dengan mempelajari, menuntut, menadah ilmu dengan ahlinya, semoga ibadat kita diterima, rugikan kalau bertaqlid dan taqlidkan kita itu salah? hanya sia-sia dan letih yang kita perolehi.

Wallahu Ta’ala A’lam.

0 Komentar:

Post a Comment

<< Home